Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μανουήλ και Ανδρόνικος Α' Κομνηνός


Μανουήλ Α’ Κομνηνός (Βίος:1118-1180)

Περιγραφή και χαρακτηριστικά του

Ο Μανουήλ Α’ Κομνηνός ήταν γιος του Ιωάννη Β’ και προτιμήθηκε από τον ετοιμοθάνατο πατέρα του παρά το ότι ήταν μικρότερος από τον αδελφό του Ισαάκιο. Χαρακτηρίζεται ως ευφυής και υπερκινητικός και ειδικότερα πανύψηλος, δυνατός και θρυλικός πολεμιστής. Στον καιρό του, ήταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου, έξοχος ηγέτης και ονομάστηκε Μέγας.

Γεγονότα, πόλεμοι , παιχνίδια εξουσίας και η θρησκεία του

Το 1147 επέτρεψε τη δίοδο από την επικράτειά του δύο στρατιών σταυροφόρων κάτω από τη στενή και εχθρική επίβλεψη του Βυζαντινού στρατού. Λίγο αργότερα, το 1158, κυρίευσε την Κιλικία και την Αντιόχεια σε αντίποινα για την λεηλασία της Κύπρου από τον Ρεϋνάλδο της Αντιόχειας. Την ίδια χρονιά , ανακαλύπτει την Νότια Ιταλία που χάθηκε ξανά μετά από ήττα στο Μπρίντιζι την ίδια χρονιά. Το 1168 συγκρούεται με Ουγγαρία και επιδίωξε προσάρτηση των εδαφών της Δαλματίας. Τέλος, το 1176 με την οδυνηρή ήττα από τους Σελτζούκους Τούρκους στη μάχη του Μυριοκέφαλου τελειώνει η αυτοκρατορία του. Μη μπορώντας να απαλλαγεί από τους Ενετούς, τους επέτρεψε να διατηρήσουν τις ναυτικές τους βάσεις. Ως προς τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, έκανε προσπάθειες για την επανένωση των εκκλησιών, δίχως αποτέλεσμα όμως.  

Το τέλος του

Πέθανε από φυσικά αίτια. Μετά από την ήττα του Μυριοκέφαλου απογοητεύθηκε και λίγο πιο πριν τον θάνατό του έγινε μοναχός. Τα τελευταία του χρόνια ήταν δυσαρεστημένος από την ήττα στο Μυριοκέφαλο.



Ανδρόνικος Ά Κομνηνός

O Ανδρόνικος Ά Κομνηνός γεννήθηκε το 1118 και πέθανε σε ηλικία 67 ετών. Η βασιλεία του ξεκίνησε το1183 και τελείωσε το 1185.  Η δυναστεία των Κομνηνών διήρκησε απο το 1081 εως 1185. 
Ο Ανδρόνικος Α’ ήταν ξάδελφος του Μανουήλ Α’ και εκμεταλλεύτηκε την χήρα γυναίκα του και έγινε συμβασιλέας το 1082.  Ο ίδιος, οργάνωσε την δολοφονία της αδερφής του Αλέξιου Β’, αργότερα της μητέρας του και έπειτα του Αλέξιου. Εκθρονίστηκε, διότι η φρουρά πήγε να συλλάβει τον Ισαάκιο Άγγελο, ενω απουσίαζε. Με αποτέλεσμα ο λαός να ξεσηκωθεί και να χάσει τον θρόνο του απο τον Ισαάκιο Άγγελο.
Ο κανονικός αυτοκράτορας ήταν ο Αλέξιος Β’ Κομνηνός, αλλά ο Ανδρόνικος είχε επιβάλλει τον εαυτό του το ’82. Αργότερα το 1184-1191 ο Ισαάκιος Κομνηνός ίδρυσε ανεξάρτητο κράτος στην Κύπρο. Κράτησε 8 χρόνια εως ότου ο Ριχάρδος Λεοντόκαρδος κατέκτησε το νησί. Ο Ανδρόνικος είχε ως έμπιστο ατομο για τα εγκληματικά του σχέδια τον αυλικό του Στέφανο Αγιοκαστρίτη. Την εποχή του Γουλιέλμου οι Νορμανδοί της Σικελίας εισέβαλλαν στην Ήπειρο και με έναν ισχυρό στρατο, (80,000 στρατός, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 5,000 ιππότες), προήλασαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, που τη λεηλάτησαν με αποτελεσμα να υπάρχουν 7,000 νεκρή Έλληνες. Ο Ανδρόνικος ήταν ανίσχυρος απέναντι τους. Ακολούθησε πολιτική καμένης γης που προκάλεσε λιμό. Αργότερα η σφαγή 88,000 Λατίνων σχετίζεται με την άφιξη του στην πόλη. Επίσης πήρε σκληρά μέτρα αλλά και δίκαια ενάντια των ευγενών , με στόχο την μείωση  της εξουσίας τους και της δύναμης του, φανερώνοντάς τους πως είχε πάρει την απόφαση να τους εξοντώσει. Στην συνέχεια, διέταξε να εκτελεσθούν όλοι οι φυλακισμένοι και όπου διέπραττε αδίκημα ή υπεξαιρούσε χρήματα ή κώλυε το κράτος. Γενικά η κατάσταση που επικρατούσε στο Βυζάντιο ήταν τρομοκρατική και ο κοινωνικός ιστός και ο στρατός κατέρρευσαν.

Ο Ανδρόνικος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος αυτοκράτορας και ως << τύραννος >>. Υπήρξε από την αρχή αμείλικτος και σκληρός αλλά στην πορεία έγινε πιο βάναυσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου