Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ιωάννης Β' Κομνηνός


Ιωάννης Β' Κομνηνός


Γιος του Αλεξίου Α'. Διαδέχθηκε τον πατέρα του αφού γλίτωσε από συνωμοσία της μητέρας του και της αδελφής του εναντίον του.
Ο Ιωάννης ο Β’ ο Κομνηνός υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους-ίσως και ο μεγαλύτερος- ηγέτες της δυναστείας των Κομνηνών. Δίκαιος, τίμιος και πολύ δημοφιλής. Αξιοποίησε  τις επιτυχίες του πατέρα του κατόρθωσε να ασφαλίσει και να επεκτείνει τα σύνορα ισχυροποιώντας τη Βυζαντινή κυριαρχία σε Βαλκάνια και Μικρά Ασία.  Το 1082 αρνήθηκε να επικυρώσει τα εμπορικά προνόμια των Ενετών που παραχώρησε ο πατέρας του, εκμεταλλευόμενοι αυτού οι Βενετοί κατέλαβαν νησιά του Ανατ. Αιγαίου και την Κεφαλονιά, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να συναινέσει.
Ο στόλος παραμελήθηκε. Τα παράλια και τα νησιά ήταν απροστάτευτα στις επιδρομές Ενετών κ.ά.. Στα χρόνια κυριαρχίας του η αυτοκρατορία επεκτάθηκε και ανέκτησε την δύναμη και το γόητρο της. Η Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε στην μεγαλύτερη και λαμπρότερη πόλη στον κόσμο. Παρόλα αυτά Ενετοί έμποροι σταδιακά αντικατέστησαν τους Έλληνες ακόμα και στην ίδια τους τη χώρα. Ο μεγάλος αυτός ηγέτης πέθανε κυνηγώντας στα βουνά του Ταύρου, όταν γρατσουνίστηκε με δηλητηριασμένο βέλος που είχε βγάλει από ένα πληγωμένο αγριόχοιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου